Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Premiera spectacolului „Paiața” are loc vineri la Casa de Cultură
Veronica Hodas  - Miercuri, 20 Ianuarie 2016

Proiectul Docendo Discimus, gândit și inițiat de actorul Stelian Roșian continuă și în acest an, iar miercuri a avut loc o conferință de presă în care au fost prezentate câteva aspecte legate de proiect, dar și detalii despre premiera spectacolului „Paiața”.

Docendo Discimus, învățând pe alții, ne învățăm pe noi a început în luna octombrie a anului trecut și este un proiect făcut pentru copii, cu copii și cu actori profesioniști.

Actorul Stelian Roșian a declarat că „microstagiunea de teatru profesionist care a avut loc în District 15 nu se putea realiza fără ajutorul Centrului Cultural „G.M. Zamfirescu” care ne-a sprijinit foarte puternic financiar”.

Conform acestuia, echipa de actori formată din Vlad Mureșan, Andrei Stan, Dorina Nemeș și profesoara Anca Roșian au lucrat cu mai mulți copii din școlile sătmărene, iar în partea a doua a microstagiunii, care va avea loc începând cu luna februarie, toți profesioniștii care vor juca în District 15 vor face și un workshop cu copiii care fac parte din proiect. „Încercăm să îi introducem pe copii în lumea teatrului și la finalul stagiunii noastre să reușim să construim un spectacol profesionist împreună cu ei și jumate din distribuție să fie actori din teatru. Acesta este scopul proiectului și sper să reușim.”

În ceea ce privește premiera spectacolului „Paiața”, aceasta va avea loc vineri, 22 ianuarie de la ora 17.30 în Sala Amfiteatru a Casei de Cultură a Sindicatelor.  

Spectacolul face parte din proiectul Docendo Discimus și este realizat  în parteneriat cu Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu”, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și District 15.

Actorul și regizorul Emanuel Petran a declarant că În general ceea ce mi se pare foarte important în acest spectacol este că am reușit să creem o lume care este apropiată de Cehov și de noi înșine. Piesa pornește de la textul lui, dar încearcă să se ducă înspre întrebările pe care și le pune fiecare actor. Cehov înțelege oamenii de teatru foarte bine, iar „Cântecul Lebedei” deși e scris de acum 100 de ani reușește să spună niște lucruri care sunt perfect valabile și în ziua de azi și pe care orice actor le simte. Nu le spune ca și Cehov, dar toți, mai devreme sau mai târziu ne gândim ce înseamnă meseria noastră pentru alții, pentru noi, simțim câteodată senzația de inutilitate a meseriei acesteia...Am văzut vreo 4-5 spectacole cu ”Ursul” și ”Cerere în căsătorie”, ba chiar am jucat într-unul când eram tânăr actor. În toate era o pauză și nu era nici o legătură între ele. Mi se păreau cumva rupte. Am încercat să remediez în spectacolul nostru acest aspect... așa am ajuns la ”Cântecul lebedei”. Apoi a trebuit să construiesc alte legături... așa am ajuns la mine și la unele întrebări fără răspuns care m-au măcinat ca actor de-a lungul anilor... Mergând cu ideea mai departe am ajuns la oniric... Sper că toate aceste lucruri duc la un spectacol!”

PAIAȚA- după ”Ursul”, ”Cerere în căsătorie” și ”Cântecul lebedei” de A.P. Cehov, traducere de M. Sorbul şi I. Alexandrescu.

Regia artistică: Emanuel Petran, Scenografia: Alexandru Radu, Muzica: Dorin Griguță.

Distribuția: Stelian Roșian, Alexandra Odoroagă, Anca Dogaru, Andreea Mocan, Sorin Oros, Vlad Mureșan, Tibor Székely și Sergiu Tăbăcaru.

Preț bilet: 20 lei (15 lei pentru elevi, studenți, pensionari). Spectacolul nu este inclus în abonamentul Premieră.

 

 

1785 vizite
Distribuie pe